Algemene technische specificaties voor lineaire geleidingen met een profielrail

Nauwkeurigheid

De nauwkeurigheidsklassen van de lineaire geleidingen met een profielrail (type TR) van Almotion worden verdeeld in 5 klassen:

 1. normaal (n)
 2. hoog (h)
 3. precies (p)
 4. superprecisie (sp)
 5. ultra preciesie (up)

Op deze manier kunt u altijd de lineaire geleiding met de juiste nauwkeurigheid kiezen.                                                        

Voor de exacte nauwkeurigheid per type bekijk 

Lineaire geleidingen - algemene nauwkeurigheden en precisieklassen (PDF)

 

Voorspanning

Om de radiale speling tot een minimum te beperken is het mogelijk om de loopwagen te laten voorzien van een voorspanning.

De lineaire geleidingen met een loopwagen met voorspanning zijn te verdelen in 5 voorspanningsklassen:

 1. ZF = lichte speling
 2. Z0 = nagenoeg geen speling, geen voorspanning
 3. Z1 = geen speling, lichte voorspanning
 4. Z2 = geen speling, gemiddelde voorspanning
 5. Z3 = geen speling, zware voorspanning

Toepassing voorspanningsklassen:

 • Lineaire geleidingen met een ZF of een Z0 loopwagen gebruikt men vaak bij lasinstallaties, verpakkingsmachines, machineschuifdeuren, snijbrandmachines, toevoersystemen en intralogistieke toepassingen.
 • Lineaire geleidingen met een Z1 loopwagen gebruikt men vaak bij handlingmachines, productiemachines, inspectiemachines en toevoerlijnen.
 • Lineaire geleidingen met een Z2 loopwagen gebruikt men bij bewerkingscentra, cnc-bewerkingsmachines, freesmachines, slijpmachines en meet technische machines.
 • Lineaire geleidingen met een Z3 loopwagen zijn alleen voor speciale toepassingen. Als u deze wilt gebruiken overleg dan eerst met onze engineers of deze geschikt is voor uw toepassing.

Graag adviseren wij u over de lineaire geleidingen met hun voorspanning zodat uw project de juiste nauwkeurigheid krijgt.

De voorspanning van de loopwagen kan de levensduur van uw lineaire geleiding zowel positief als negatief beïnvloeden. Het is daarom verstandig om de juiste lineaire geleiding met de correcte voorspanning te bestellen.

De stijfheid van de lineaire geleiding kan afhangen van de voorspanning.
Onderstaande tabel en afbeelding geeft aan hoe.

De voorspanning van de loopwagen in een lineaire geleiding wordt bereikt door het toepassen van grotere kogeltjes in dezelfde kogelomloopbanen. Voorspanning dient ervoor om de stijfheid te vergroten. Een nadeel is wel dat hierdoor de profielrail zwaarder belast wordt en dus de levensduur verkort. Ook wordt hierdoor de weerstand van de loopwagen op de rail vergroot waardoor er een grotere kracht moet worden geleverd om de loopwagen te verplaatsen.

GEEN LIGHTBOX

     Behandeling van de lineaire geleidingen

 • Als u de profielrail kantelt kan de loopwagen door zijn eigen gewicht van de profielrail af gaan.
 • Als u de profielrail laat vallen of op een andere manier niet correct behandelt kan dit tot schade leiden, ook al lijkt de profielrail in eerste instantie nog intact.
 • De loopwagen mag alleen gedemonteerd worden door iemand met voldoende ervaring. De gedemonteerde loopwagen moet tegen elke vorm van vervuiling beschermd worden.

Smering

 • Controleer voor gebruik of de corrosie bescherming is verwijderd en smeer de profielrails.
 • Gebruik hiervoor het originele smeermiddel. Meng niet meerdere smeermiddelen met elkaar. 
 • Wilt u toch van smeermiddel veranderen, neem dan eerst contact met ons op.

Gebruik

 • De omgevingstemperatuur waaronder de lineaire geleidingen moeten werken mogen de 80°C niet overschrijden Een hogere temperatuur kan de kuststof eindkap beschadigen. Bij hogere bedrijfstemperaturen kun t u het beste even contact met ons opnemen.
 • Indien uw lineaire geleidingen blootgesteld worden aan zeer zware belastingen door chemische vloeistoffen, sterke vervuiling of resten van verspanen, neem dan contact met ons op.  

Opslag

 • Bescherm bij het opslaan de lineaire geleidingen tegen vervuiling en blootstelling aan hitte.
 • Bewaar de lineaire geleidingen altijd horizontaal en met volledige ondersteuning.