Stel je vraag Stuur een e-mail Inloggen

Kogelketting geleiding: wat is het en wat zijn de voordelen?

4 voordelen van kogelketting technologie in lineaire geleidingen

Lineaire geleidingen met kogelkettingtechnologie hebben kogels die verbonden zijn door middel van een ketting. Dit levert een prestatieverbetering ten opzichte van een kogelomloopsysteem met losse kogels. Hieronder zetten wij de voordelen van het gebruik van een kogelketting geleiding op een rijtje.

1. Stille werking door minimaal metaal op metaal contact

Kogels van een kogelomloopwagen worden normaalgesproken niet met elkaar verbonden door bijvoorbeeld een ketting. Hierdoor wordt er meer geluid geproduceerd en er een kortere levensduur ontstaat. Ook worden er minder goede prestaties gerealiseerd bij hogere omloopsnelheden. 

Kogelomloop systemen met een kogelketting in plaats van losse kogels hebben een langere levensduur en soms betere hogesnelheid prestaties. Door de kogelketting wordt het vet beter verdeeld over de kogels. Hierdoor heeft de kogelomloopgeleiding ook minder onderhoud nodig.

2. Georganiseerde kogelbeweging met behulp van een kogelketting

De standaard profielrailgeleiding bestaat meestal uit 4 rijen met losse kogels die rond gaan in de kogelomloopwagen en over het loopvlak van een profielrail. Door deze beweging raken de kogels elkaar regelmatig. Daarom moet er steeds meer dan voldoende smeervet aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat de smeerintervallen korter worden en daarmee ook de levensduur.

In een kogelketting zijn kogels ingelegd in een kunststof ketting. De kogels hebben een vaste afstand tot elkaar en raken elkaar niet. In deze kunststof ketting lopen de kogels op vaste afstanden van elkaar over het loopvlak van een profielrail.  

De kogelkettingtechnologie heeft het voordeel dat er geen extra geluid tussen de kogels aanwezig is. Dit zorgt voor een stille werking.

3. De kogelketting is bij uitstek geschikt voor hoge snelheden

De kogelkettingtechnologie zorgt ervoor dat er geen warmte ontstaat door frictie. Hierdoor is een kogelketting geleiding zeer geschikt voor hogere snelheden.

4. Lange levensduur en onderhoudsarm

Een kogelketting heeft een lange levensduur en is onderhoudsarm door de smeervethoudende structuur van de kogelketting. Met smeervethoudende structuur bedoelen we de aaneengesloten smeervetcompartimenten van de kogelketting. Dit zorgt voor een constante, goede smering waardoor een langdurige onderhoudsarme werking gegarandeerd kan worden.

Heeft een kogelketting bij een lineaire geleiding ook nadelen?

Natuurlijk heeft een kogelketting ook nadelen. Net als bij de voordelen benoemen wij hier de mogelijke nadelen in het algemeen.

 • Kostprijs
  Over het algemeen zijn de loopwagens met kogelketting duurder dan die zonder (bij hetzelfde merk)
 • Extreme omgevingen
  Denk hierbij aan hoge temperaturen of omgevingen waar met chemicaliën wordt gewerkt. Door deze omgevingsomstandigheden kan de ketting van een kogelketting sneller slijten
 • Onderhoud
  Ook een lineaire geleiding met kogelketting heeft onderhoud (smering) nodig net als een zonder de ketting. Meestal is het wel zo dat dit minder is maar ook deze moet regelmatig geïnspecteerd worden. Er zijn wel merken waarbij optioneel de smering volledig automatisch geregeld word. Hierdoor is de geleiding wel nagenoeg onderhoudsvrij.
 • Snelheid
  Een voordeel is dat de geleiding met ketting zeer geschikt is voor hogere snelheden. Echter bij echt hoge snelheden kan de ketting de souplesse van de kogelomloop weer in de weg zitten. Vandaar dat sommige merken er dan één adviseren zonder kogelketting.

Kogelketting geschikt voor U?

Wel of geen kogelketting toepassen hangt af van uw toepassing.

Heeft u vragen over de werking van een kogelketting in uw lineaire geleiding? Of wilt u weten of dit de juiste oplossing is voor uw toepassing? Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Meer nieuws

Alle berichten
Almotion B.V. is not an authorized distributor or representative of the products featured on this website. All product names, trademarks, brands and logos used on this site are the property of their respective owners. All rights reserved.
Copyright © 2024 Almotion lineaire geleiding