Een lineaire profielrailgeleiding, ook wel rechtgeleiding, heeft 4 kogelbanen. Deze 4 kogelbanen hebben een contacthoek van 45° tussen de geleiderail en de loopwagen. De kogelbanen zijn gotisch geslepen voor een optimale kogelsmering. Onze lineaire geleidingen hebben een doordacht ontwerp en aan de productietechnologie zijn hoge normen gesteld. Hierdoor is er een breed scala van toepassingen mogelijk. 

 

Waarom een lineaire profielrailgeleiding?

Hieronder leggen we de belangrijkste kenmerken uit waarom u voor een lineaire geleiding met profielrail kunt kiezen:

 • Hoge nauwkeurigheid
  De kogels van de loopwagen rollen op een efficiënte manier over de profielrail. Hierdoor zijn de wrijvingskrachten ten opzichte van een normaal glijprofiel enorm afgenomen. Door deze afname zijn er in deze lineaire geleidingen minder wrijvingsweestanden en ook minder wrijvingswarmte. Dit betekent dat men een hoge (herhalings)nauwkeurigheid kan bewerkstelligen.  
 • Hoge stijfheid
  Onze lineaire geleiding met profielrail (rechtgeleiding) is zo gemaakt dat de draagkracht in beide richtingen hetzelfde is. Het is mogelijk om onze railgeleidingen te leveren met loopwagens waarbij de kogelomloop voorzien is van een bepaalde voorspanning. Hierdoor kunnen wij een uitstekende hoge spelingsvrije belastbaarheid en hoge robuustheid garanderen.   
 • Eenvoudige montage en onderhoud
  De kosten voor montage van een lineaire profielrailgeleiding zijn in vergelijking met de conventionele glijprofielen laag. Gefreesde of geslepen montagevlakken zijn voor een lineaire geleiding met een profielrail voldoende. Door de uitwisselbaarheid van de lineaire geleiding met profielrail kan onderhoud of vervanging zeer efficiënt uitgevoerd worden.
 • Hoge snelheid 
  Onze lineaire geleidingen met een profielrail zijn ontworpen voor hoge snelheden. Houdt er wel rekening mee dat als er snelheden boven de 5 meter per seconde gehaald worden, er enkele aanpassingen aan de loopwagen nodig zijn. Ook het gebruik van speciale smeervetten is dan aan te raden. 
   

Profielrailgeleiding soorten 

Wij leveren verschillende soorten profielrailgeleidingen. Deze zijn op te delen in 3 soorten:

 • Standaard profielrailgeleidingen 
  Stadaard profielrailgeleidingen zijn de ‘normale’ geleidingen waarin weer een aantal mogelijkheden zijn. Deze leveren wij met of zonder kogelketting, in compact formaat, extra breed of de rollenomloopgeleiding. 
 • Miniatuur geleidingen
  Dit zijn zeer kleine lineaire geldingen vanaf bouwgrootte -3-. 
 • Lineaire kogelbusgeleidingen
  De lineaire kogelbusgeleiding heeft in plaats van een profielrail een ronde as waarover een kogelbus heen loopt. Lees meer er meer over op de pagina kogelbusgeleiding
 

Kogelbusgeleiding of profielrailgeleiding?

Wanneer kunt het beste een kogelbusgeleiding gebruiken en wanneer beter een standaard profielrailgeleiding? Lees meer er meer over op de pagina kogelbus of profielrail?
 

Technische specificaties

Algemene technische specificaties van de lineaire profielrail geleidingen van Almotion.

Algemene technische specificaties van de lineaire kogelbus geleidingen van Almotion.
 
Wenst u advies over welke type lineaire geleiding het beste past bij uw applicatie? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.