Een loopwielgeleiding is een lineaire geleiding met loopwielen of looprollen. De loopwielgeleiding heeft een aluminium profiel met daarin 2 assen waar een slede met de loopwielen overheen loopt. Een groot voordeel van deze lineaire geleiding is dat deze erg goed bestand is tegen vuil. Daarnaast zijn ze zeer geschikt voor hoge snelheden.
 

Waarom een loopwielgeleiding?

 • Te gebruiken bij zeer hoge snelheden
 • Erg goed bestand tegen vuil
 • Leverbaar in verschillende maatvoeringen
 • Loopwielen zijn eenvoudig af te stellen
   

Technische specificaties

De lagers hebben een ZZ of 2RS lagering die in de loopwielen zijn geperst. Het voordeel van een lineaire geleiding met deze lagers is dat je een loopwiel geleiding of looprollen geleiding kunt construeren zonder dat deze bij vervuiling uitvalt. De loopwielen die wij gebruiken zijn van gehard staal en zijn geslepen in een V-groef van 120°. De loopwielen lopen over ronde  assen die gehard (Rc60), geslepen (H6) en verchroomd zijn. Verkrijgbaar met assen in 6, 10 of 20 mm. De aluminium geleiderail is gemakkelijk te monteren op een ander profiel of rechtstreeks on de applicatie.
 

Snelheid loopwielgeleiding

De snelheid van een lineaire geleiding met loopwielen moet altijd in verhouding staan tot:

 • de te verplaatsen massa
 • de positie van het gewicht t.o.v. de slede (loopwagen)
 • de vereiste nauwkeurigheid

Rekening houdend met deze zaken, kunnen we uitgaan van een snelheid van 3 meter per seconde en een versnelling of vertraging van 7 m/s2. Overigens hebben wij lineaire eenheden geproduceerd die vele malen sneller zijn. Een lineaire geleiding met loopwielen kan, bij gelijke omstandigheden, ook hogere snelheden behalen t.o.v. een profielrailgeleiding.
 

Loopwielgeleiding maten en series

Wij leveren diverse maten van lineaire geleidingen met loopwielen die wij onderverdelen in 2 series:
 

 1. Geschroefde series (D10, D20, G20)

De geschroefde series raden we aan wanneer de loopwielgeleiding ondersteboven wordt gemonteerd. U kunt deze dan het beste voorzien van een aantal extra bouten om de assen extra te fixeren. Het is mogelijk om de geschroefde series langer dan 6 meter te maken.
 

 1. Compact series (V6, V10,V20, CI)

In de compact series zijn de assen geklemd, waardoor de evenwijdigheid net even iets beter is dan bij de geschroefde versie. De compact series hebben een maximale lengte van 6 meter.

Om uw loopwielgeleiding zo optimaal mogelijk te laten functioneren kunt u het beste contact met ons opnamen. Wij adviseren u graag.

       

Natuurlijk zijn wij u graag van dienst om te kijken wat voor uw project de beste oplossing is.

Contact