Wanneer gebruik je een lineaire geleiding met loopwielen?


Wanneer gebruik je een lineaire geleiding met loopwielen?

22 November 2016

Deze kunnen veel vaker worden toegepast dan je verwacht!

Lineaire geleidingen met loopwielen

Wanneer je een lineaire geleiding zoekt heb je veel mogelijkheden. De lineaire geleiding is grofweg te verdelen in drie verschillende hoofdgroepen:

 • Lineaire geleiding voorzien van assen en loopwielen
 • Lineaire geleiding voorzien van een profielrail en een kogelomloopwagen
 • Lineaire geleiding voorzien een glijgeleiding

Met zo’n ruime keuze aan verschillende lineaire geleidingen valt het soms niet mee om de juiste keuze te maken. De belangrijkste stap is het bekijken wat je daadwerkelijk nodig hebt voor je toepassing. Hierbij zijn o.a. de volgende punten van belang:
 

 1. Snelheid
 2. Versnelling/vertraging
 3. Gewicht
 4. Stijfheid
 5. Omgevingsfactoren

Over het algemeen is men geneigd om te kiezen voor de meest gebruikte lineaire geleiding, zonder erbij na te denken of deze wel nodig is. Hierdoor wordt vaak een te zware c.q. te sterke lineaire geleiding gemonteerd waardoor je onnodig op kosten wordt gejaagd. Het is daarom van (financieel) belang om vooraf te bekijken welke lineaire geleiding gewenst is.

Loopwielgeleiding

De loopwielgeleiding is een lineaire techniek waarbij  een slede voorzien van geharde en geslepen loopwielen wordt voortbewogen over stalen geharde en geslepen assen. 

Loopwielgeleiding

 

Hieronder zijn vijf voordelen die een loopwielgeleiding kan bieden voor applicaties in een industriële omgeving.

Snelheid

De loopwielen van een loopwielgeleiding zijn gebaseerd op een radiale beweging i.p.v. het recirculeren van kogels in een kogelomloopwagen. Hierdoor kan een loopwielgeleiding  een veel hogere snelheid en acceleratie(versnelling)  aan dan een lineaire geleiding met profielrail en kogelomloopwagen. Om dit te bewerkstellingen kan je zelf de voorspanning van de loopwielen bepalen om slippen te voorkomen. In de toepassingsgebieden van Pick and Place en assemblage zijn er vrijwel geen andere lineaire geleidingen te vinden die dit kunnen evenaren.

Gewicht

Loopwielgeleidingen hebben een laag eigen gewicht in vergelijking met andere lineaire geleidingen. De loopwielgeleiding bestaat meestal uit twee geharde en geslepen assen gemonteerd in een aluminium profiel. Ook zijn de geharde en geslepen loopwielen gemonteerd op een aluminium slede waardoor er een laag eigen gewicht ontstaat. Dit in tegenstelling tot een profielrail die geheel gemaakt is uit staal en daardoor dus veel meer eigen gewicht heeft . Door deze stalen profielrail heeft zo’n lineaire geleiding wel een hoger draagvermogen en stijfheid, maar de vraag is of dit wel nodig is voor uw toepassing. Door het lage eigen gewicht van een loopwielgeleiding is deze niet alleen geschikt voor hogere snelheden maar ook zeer goed toepasbaar in een dynamische opstelling met eventueel meerdere assen.

Robuustheid

Het voordeel van een loopwielgeleiding is dat deze zeer goed kan functioneren in een vervuilende omgeving. Onze loopwielen zijn in een v-vorm geproduceerd waardoor verontreiniging makkelijk kan worden afgevoerd. Bij een profielrail heeft een vervuilende omgeving een veel grotere invloed en is de kans op storingen groter. Ook is het mogelijk om de loopwielgeleiding te voorzien van RVS onderdelen en vloeistofdichte lager afdichtingen voor de loopwielen. De loopwielgeleiding behoeft nagenoeg geen onderhoud terwijl een profielrail veelal na een aantal gelopen meters weer gesmeerd dient te worden.

Service

Bij een loopwielgeleiding is de voorspanning simpel af of bij te stellen door middel van excentrische wielen, dit in tegenstelling tot een profielrailgeleiding. Bij een profielrailgeleiding moet de voorspanning op voorhand aangegeven worden en worden de grootte van de kogels door de producent hierop aangepast.

Montage

Bij een lineaire geleiding met een profielrail is zeer nauwkeurige uitlijning heel belangrijk voor het langdurig goed functioneren. Natuurlijk geldt dit ook voor een loopwielgeleiding, echter deze kan nog wel enigszins compenseren mede dankzij de simpel te veranderen voorspanning. Ook met betrekking tot de ondergrond is de montage van een loopwielgeleiding veel eenvoudiger dan die van een profielrail. De assen van een  loopwielgeleiding zijn immers al gemonteerd in een aluminium extrusieprofiel welke direct gemonteerd kan worden op een vlakke ondergrond. Echter bij een profielrail moet de ondergrond 100% gevlakt zijn om te kunnen monteren.


Conclusie

De lineaire geleiding met loopwielen is het beste te gebruiken bij één of meerdere van onderstaande punten:

 • Hoge snelheden
 • Hoge acceleraties
 • Vervuilde omgeving
 • Laag gewicht
 • Kostenbesparing, zowel aanschaf als montage

Voor een advies op maat kunt u natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen.

Contact


Blijf op de hoogte