Kogelkettinggeleiding: wat is het en wat zijn de voordelen?


Kogelkettinggeleiding: wat is het en wat zijn de voordelen?

13 November 2017

4 voordelen van kogelkettingtechnologie in lineaire geleidingen

Lineaire geleidingen met kogelkettingtechnologie hebben kogels die verbonden zijn door middel van een ketting. Dit levert een prestatieverbetering ten opzichte van een kogelomloopsysteem met losse kogels. Hieronder zetten wij de voordelen van het gebruik van een kogelkettinggeleiding op een rijtje.

1. Stille werking door minimaal metaal op metaal contact

Kogels van een kogelomloopwagen worden normaalgesproken niet met elkaar verbonden door bijvoorbeeld een ketting. Hierdoor wordt er meer geluid geproduceerd en er een kortere levensduur ontstaat. Ook worden er minder goede prestaties gerealiseerd bij hogere omloopsnelheden. 

Kogelomloopsystemen met een kogelketting in plaats van losse kogels hebben een langere levensduur en hogesnelheidsprestaties. Door de kogelketting heeft de kogelomloopgeleiding ook minder onderhoud nodig.

2. Georganiseerde kogelbeweging met behulp van een kogelketting

De standaard profielrailgeleiding bestaat meestal uit 4 rijen met losse kogels die rond gaan in de kogelomloopwagen en over het loopvlak van een profielrail. Door deze beweging raken de kogels elkaar regelmatig. Daarom moet er steeds meer dan voldoende smeervet aanwezig zijn. Dit zorgt ervoor dat de smeerintervallen korter worden en daarmee ook de levensduur.

In een kogelketting zijn kogels ingelegd in een kunststof ketting. De kogels hebben een vaste afstand tot elkaar en raken elkaar niet. In deze kunststof ketting lopen de kogels op vaste afstanden van elkaar over het loopvlak van een profielrail.  

De kogelkettingtechnologie heeft het voordeel dat er geen extra geluid tussen de kogels aanwezig is. Dit zorgt voor een stille werking.

3. De kogelketting is bij uitstek geschikt voor hoge snelheden

De kogelkettingtechnologie zorgt ervoor dat er geen warmte ontstaat door frictie. Hierdoor is een kogelketting geleiding zeer geschikt voor hogere snelheden.

4. Lange levensduur en onderhoudsarm

Een kogelketting heeft een lange levensduur en is onderhoudsarm door de smeervethoudende structuur van de kogelketting. Met smeervethoudende structuur bedoelen we de aaneengesloten smeervetcompartimenten van de kogelketting. Dit zorgt voor een constante, goede smering waardoor een langdurige onderhoudsarme werking gegarandeerd kan worden.

Heeft u vragen over de werking van een kogelketting geleiding? Of wilt u weten of dit de juiste oplossing is voor uw toepassing? Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Contact


Blijf op de hoogte