Een lineaire geleiding met loopwielen of looprollen kenmerkt zich door een eenvoudige opbouw, makkelijk te realiseren spelingsvrije loop en een eenvoudig in te stellen voorspanning. In het algemeen is een lineaire geleiding met loopwielen uitermate goed bestand tegen vervuiling. De lagers van de loopwielen zijn voorzien van een ZZ of een 2RS lagering die in de loopwielen zijn geperst. Het voordeel van een lineaire geleiding met deze lagers is dat je een loopwiel geleiding of looprollen geleiding kunt construeren zonder dat deze bij vervuiling uitvalt. De loopwielen die wij gebruiken zijn van gehard staal en zijn geslepen in een V-groef van 120°. De loopwielen lopen over ronde  assen die gehard (Rc60), geslepen (H6) en verchroomd zijn. De assen hebben een diameter van 6,10 of 20 mm. De aluminium geleiderail is eenvoudig op een ander profiel of rechtstreeks in de applicatie te monteren. Door deze relatief eenvoudige opbouw van lineaire geleidingen met loopwielen kunnen wij een zeer hoogwaardige lineaire geleiding aanbieden tegen een uiterst concurrerend prijsniveau.

De snelheid van een lineaire geleiding met loopwielen moet altijd in verhouding staan tot de massa wat er verplaatst wordt, de positie van het gewicht t.o.v. de slede (loopwagen) en de nauwkeurigheid die vereist wordt. Dit in gedachte houdend kan men globaal uitgaan van een snelheid van 3 m/s en een versnelling of vertraging van 7m/s2. Let wel, wij hebben lineaire geleidingen met loopwielen geproduceerd die vele malen sneller zijn! Neemt u contact met ons op voor de snelheden die wij kunnen bereiken binnen uw applicatie. Normalerwijs kan een lineaire geleiding met loopwielen ook hogere snelheden behalen t.o.v. een railgeleiding uitgaande van gelijkwaardige omstandigheden.

Wij leveren diverse maten van lineaire geleidingen met loopwielen die wij onderverdelen in twee series :

  1. de geschroefde series (D10, D20, G20),
  2. en de compact series (V6, V10,V20, CI).

De geschroefde serie kan zo worden samengesteld dat de mogelijkheid bestaat om een lineaire geleiding met loopwielen te maken die langer zijn dan 6 meter. De compact series hebben een maximale lengte van 6 meter.
In de compact series zijn de assen geklemd waardoor de evenwijdigheid (parallellisme) net even iets beter is dan bij de geschroefde versie. Wanneer de loopwiel geleiding ondersteboven wordt gemonteerd is het aan te raden om de geschroefde versie te nemen en deze te voorzien van een aantal extra bouten om de assen extra te fixeren. Het is verstandig om dit te bespreken met ons wat u het beste kunt doen om uw lineaire geleiding met loopwielen zo optimaal mogelijk te laten functioneren.

       

Natuurlijk zijn wij u graag van dienst om te kijken wat voor uw project de beste oplossing is.

Contact